Waaraan moet je denken als je je keuken verbouwt?

- - Categorie Bouwen en verbouwen

1. Een goede indeling = Efficiënt koken

Je moet je keuken eerder zien als je werkplek waar je elke dag zo efficiënt mogelijk wil werken. Een goede indeling waarin je zo weinig mogelijk afstanden moet afleggen is daarom van groot belang. Hoe beter die is, hoe gebruiksvriendelijker het is tijdens het koken.

Denk aan de belangrijkste elementen waarmee je een keukendriehoek kan vormen

  • De koelkast
  • De kookplaat
  • De wasbak

Deze basisbenodigdheden zijn ideaal om een driehoek te vormen waarin de loopafstand minimaal is. Zo voorkom je onnodige bewegingen en dat je heerlijke gerechten niet overkoken. Met deze basis kan je de rest van je benodigdheden indelen zodat je efficiënt te werk kan gaan.

Denk ook aan de vorm van je keuken, een kookeiland zal een andere indeling krijgen dan een keuken in een L-vorm. Daarbij is het handiger om een grote keuken eerder in te delen in werkzones omdat je meer apparaten verspreid hebt in de ruimte. Hiermee heb je altijd een plek naast de belangrijkste benodigdheden om te werken.

2. Een doordacht design = Harmonie in je keuken

Design moet niet onderdoen voor functionaliteit. Maar bekijk de materialen en ruimte naargelang hoe je te werk gaat en je woning in haar geheel. Denk aan volgende dingen:

Woonstijl en kleur

Kies een woonstijl en kleur dat bij jouw smaak en woning past. Zo kan je ervoor zorgen dat de keuken naadloos overgaat naar andere ruimtes zoals de eetkamer en woonkamer wat zorgt voor een constante sfeer.

Het werkblad

Een goed werkblad is belangrijk om dagelijks je maaltijden voor te bereiden. Het is dan ook een element die je niet snel gaat vervangen en moet tegen een stootje kunnen. Er diverse opties beschikbaar zoals een beton, staal, hout of marmer. Elk van deze materialen zorgen voor een andere sfeer, maar bevinden zich ook in diverse prijsklassen. Beton is bijvoorbeeld heel betaalbaar terwijl marmer je gauw 3 keer zoveel kan kosten per meter. Bekijk dus zeker wat betaalbaar is voor jou.

Achterwand en vloer

Denk bij de achterwand en de vloer aan hoe gemakkelijk je het kunt onderhouden. Tegels zijn bijvoorbeeld de makkelijkste en goedkoopste opties tegen vetspatten. Maar je kan natuurlijk voor stijlvolle materialen kiezen zoals marmer of roestvrij staal voor de achterwand en keramiek of hout voor de vloer.

Keukenkasten

Als je je woonstijl kiest heb je al een idee van welke kastjes te wilt. Prachtig, maar denk ook na over de kastruimte die je nodig hebt en de verhouding tussen open en gesloten kasten. In een kleine keuken kan je in de hoogte werken om ervoor te zorgen dat je al je potten en pannen kwijt kan terwijl je met een kookeiland meer in de breedte kan werken. Bekijk ook creatieve alternatieven zoals haken waaraan je de pannen kan hangen, magneten aan de muur voor je messen of een omgebouwde kratten waar al je potjes met kruiden in kunnen.

Verlichting

Wat is een keuken zonder goede verlichting. Je wil natuurlijk dat je culinaire creaties in prachtig licht baden om het perfecte kiekje te nemen voor Instagram. Verlichting creëert sfeer in je keuken, bekijk dus alle hoeken van de ruimte om te weten te komen hoe de ruimte verlicht wordt. Test dit eventueel ‘s avonds met het lampje op je smartphone. Daarnaast bestaan er diverse soorten lampen, van ledstrips die je onder de keukenkasten kan plakken tot klassieke, peervormige lampen die je boven het aanrecht kan hangen.

3. Waterleidingen en elektriciteit = Basisvoorzieningen in orde

Met de keukendriehoek of werkzones in het achterhoofd moet je ook nadenken over de waterleidingen en elektriciteitsvoorzieningen. Moeten deze verplaatst of gerenoveerd worden? Kan ik bij de leidingen als het nodig is? Dit is een klus dat je veel kan kosten als je het niet goed doet. Neem daarom de tijd om het goed te plannen en het nodige te doen. Je kan ook een loodgieter of elektricien aannemen om deze taken te doen als je weinig of geen ervaring in dit veld hebt.

Het kost wat meer, maar je vermijdt hiermee potentiële ongelukken en onkosten als de klus niet in orde is. Zorg er ook voor dat je alle naden waterdicht afgekit zijn. Dit zorgt ervoor dat vocht daar niet door kan komen zodat er geen waterschade of schimmel ontstaat in de muren of kasten. 

4. Veiligheidsvoorzieningen = veilig koken

Veilig koken is een vereiste voor elke chef kok. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat alle basis- en veiligheidsvoorzieningen in orde zijn zodat je snel actie kan ondernemen als er iets verkeerd gaat.

Brandalarmen

Om de veiligheid in je keuken te verhogen plaats je het best ook een brandalarm. Met name een hittemelder is een goed investering. Deze melders meten de omgevingstemperatuur en waarschuwen je als de ruimte een bepaalde temperatuur overschrijdt wat het teken kan zijn van een beginnende brand. Het voordeel van hittemelders is dat ze geen valse alarmen kunnen geven op plaatsen waar veel gassen zoals waterdamp zijn.

Branddekens

Daarnaast is een branddeken handig om beginnende brandjes in de kiem te smoren. Zo heb je direct een veiligheidsmaatregel bij de hand als kleine elektronische apparaten of je pan vuur vatten.

Brandblussers

Ten laatste is een brandblusser die voldoet aan de Europese en Belgische keuringsnormen ook onmisbaar om branden te voorkomen. Buiten het feit dat een brandblusser verplicht is in huis voor de verzekering is dit een belangrijk redmiddel om erger te voorkomen. Bekijk zeker welk type brandblusser geschikt is voor je keuken en plaats deze op een toegankelijke plaats.

EHBO kist

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Soms zijn we te enthousiast met het keukenmes of verbranden we onszelf eens. Een kleine ehbo kist met de nodige pleisters en verzorgingsmiddelen is dus geen overbodige luxe zodat we snel terug aan het werk kunnen.

5. Duurzaam verbouwen = geld besparen

Denk na over je verbouwingsplannen. Hoe ga je daarmee om, wat doet dit met de mogelijkheden voor toekomstige renovaties en de waarde van je woning? Hier zijn enkele zaken waar je aan kan denken die op lange termijn kosten besparen.

Woonkeuken, open keuken of gesloten keuken

Bouwgrond wordt steeds schaarser, huizen beslaan ook steeds minder oppervlakte waardoor je innovatief moet omspringen met de beschikbare ruimte. Denk hierbij bijvoorbeeld om van je keuken en woonkamer één geheel te maken. Een woonkeuken bestaat uit één open ruimte waar je de centrale plek in huis van maakt. Je kan er dus nog steeds koken, maar ook werken, bijpraten en meer. Dit heeft als voordeel dat je meer ruimte creëert en dat je het interieur van beide ruimtes op elkaar kan afstemmen.

Nieuwe apparatuur

Hou rekening met de keurmerken van nieuwe apparaten zoals je oven, microgolf of koelkast. Een gunstige milieu keuring zorgt ervoor dat je op lange termijn zuiniger met grondstoffen omspringt, zodat je ook geld kan uitsparen.

Als je ingebouwde apparaten aankoopt is het ook handig om te kijken of er bepaalde standaard maten bestaan. Zo kan je deze gemakkelijk herstellen of wisselen als er een defect is en moet je geen materialen vervangen.

Toegang tot elektra en afvoer

Zorg voor een veilige en gemakkelijke toegangspunten tot deze zaken. Als je bijvoorbeeld een lamp moet vervangen is het aangeraden om de elektriciteitstoevoer even af te snijden. In het geval van een verstopte leiding kan je deze ook zelf gemakkelijk ontstoppen of herstellen. Een toegangspunt dat je gemakkelijk kan bereiken zorgt er dus voor dat je snel en efficiënt problemen kan oplossen in plaats dat je eerst iets moet demonteren om toegang te krijgen.

Gas, vitrokeramiek of inductie

Deze keuze maak je het best op basis van welke energiebron je woning gebruikt. Als je woning met gas wordt verwarmd, dan is gas veruit de goedkoopste optie. Dit voordeel valt wel weg als je gas moet laten aanvoeren, de transportkosten kunnen de kosten vaak omhoog drijven. Hou bij deze optie ook rekening met het nodige onderhoud van de leidingen voor een veilige en betrouwbare toevoer.

Vitrokeramiek en inductie zijn allebei afhankelijk van elektriciteit wat ervoor zorgt dat ze allebei veiliger en gemakkelijker te onderhouden zijn. Van beide opties is inductie wel de duurste optie omdat deze een inductie spoel heeft dat een elektromagnetisch veld opwekt tegenover het standaard verwarmingselement van vitrokeramiek. Het grote voordeel van inductie is dat je een hoog rendement krijgt waardoor je verbruikskosten heel laag liggen.

Wat heb je nu echt nodig?

Bij alle bovenstaande zaken is het even belangrijk om je af te vragen of je het echt wel nodig hebt en hoe lang de materialen en apparaten nog goed blijven. Je oude koelkast en oven hebben geen oneindig leven en verbruiken waarschijnlijk wat meer energie dan de nieuwere modellen. Dat gezegd zijnde, de koelkast staat dag in en dag uit aan terwijl je de oven misschien maar één keer per week gebruikt. Weeg dus goed af wat je gebruikt en hoeveel keer je het gebruikt. In dit geval is een investering in een nieuwe koelkast een betere optie dan die nieuwe oven met alle snufjes. Zo investeer je geld in zaken die echt belangrijk zijn in huis.

Heb je meer advies nodig voor een succesvolle reconstructie of renovatie?

Bekijk onze andere blogs in de categorie bouwen en renoveren. Ontdek 5 manieren om goedkoop te renoveren en hoe je de verbouwingen zo efficiënt mogelijk kan plannen.