Hoe verbouwingen van je woning plannen?

- - Categorie Bouwen en verbouwen

Wat wil ik verbouwen?

Je kan niet overal tegelijkertijd beginnen met renoveren. Daarbij moet je rekening houden dat elke woning uniek is, de kosten en renovatiewerken variëren daardoor heel erg. Maak daarom een helikopteroverzicht van je gehele woning zodat je alle mogelijke werken in kaart kan brengen. Daarna kan je per kamer bekijken welke prioriteiten er gesteld moeten worden. Denk hierbij aan volgende dingen:

 • Controleer zeker de basisvoorzieningen zoals je verwarming, watertoevoer, gasaansluiting, verwarmingsketel en elektriciteit. Als deze aan de technische norm voldoen kan je heel wat geld en grondstoffen besparen.
 • Bekijk de minimale benodigdheden in je woning zoals je keuken en badkamer. Hoewel deze soms wat verouderd zijn kan je een tussentijdse oplossing vinden door bijvoorbeeld een mobiele kookplaat te gebruiken of om goedkopere badkamermeubelen te installeren. Dit bespaart je geld die je kan investeren in de broodnodige zaken.
 • Bepaal wat echt nodig is. Zorg ervoor dat de basisvoorzieningen en grotere verbouwingswerken zeker in orde zijn. Zo kan je op termijn wat meer tijd en geld spenderen aan de kleine zaken, zoals meubilair, om jouw droomhuis de perfecte sfeer te geven.

Wat is mijn budget en hoe ga ik het betalen?

Plan je budget op voorhand. Hoeveel je gaat spenderen en op wat. Een goede budgettering zorgt ervoor dat je een overzicht behoudt op je kosten en dat je impulsaankopen vermijd.

 • Maak een budget op en zorg voor een noodbudget, dat 10% van het totale budget bedraagt, voor onverwachte uitgaven. Zo kan je mogelijke prijsschommelingen opvangen.
 • Vergelijk prijzen van leveranciers. Koop niet bij de eerste de beste en vraag offertes. Bekijk ook of extra diensten, zoals de levering, gratis gedaan worden.
 • Subsidies kunnen je vaak een duwtje in de rug geven. Vaak bieden de Vlaamse overheid en gemeentes subsidies voor bepaalde renovatiewerken. Informeer hier zeker naar.
 • Bespaar op bouwmaterialen. Bekijk welke mogelijke materialen je kan gebruiken om de renovaties uit te voeren. Goedkopere bouwmaterialen zijn vaak nog steeds kwaliteitsvol en bieden voldoende garantie op fabricagefouten. Daarbij besparen deze veel geld die je later kan investeren in de inrichting van je huis.
 • Betaal je met je spaargeld of neem je een lening bij de bank? Kan je de kosten eventueel verdelen over de twee opties? Vraag zeker aan je bank wat de mogelijkheden zijn. Bekijk daarnaast of je subsidies van je gemeente kan krijgen voor duurzame verbouwingen.

Wie kan je helpen met de verbouwing?

Wie kan je trouwe rechterhand zijn tijdens de werkzaamheden? Je kan zeker enkele vrienden of familieleden vragen om je te helpen als je de muren herschilderd. Maar voor zaken waar wat meer kennis voor nodig is zoals de isolatie van je muren kan je best eens kijken welke gespecialiseerde aannemers de verbouwingen 100% in orde kunnen brengen en voldoen aan de nodige voorwaarden. Dit voorkomt ook de nodige hoofdpijn en onkosten als het werk niet goed gedaan is.

Heb ik een vergunning nodig om te verbouwen?

Een vergunning is niet altijd nodig om te renoveren, maar soms moet je de verbouwingen wel melden. Hou daarom volgende vuistregels in het achterhoofd.

 • Wanneer kan je verbouwen zonder een vergunning? Vergunningsvrij bouwen en verbouwen kan in bepaalde situaties en staan in het Besluit Omgevingsrecht van de Nederlands wetgeving.
 • Meldingsplicht voor sloopwerkenVraag hierbij zeker na in het gemeentehuis of de specifieke werken die je wil uitvoeren hiervan vrijgesteld zijn.
 • Voor verbouwingen met een vergunning gaat dit over een omgevingsvergunning. Hierbij moet je aan enkele voorwaarden voldoen zoals het voorleggen van bouwtekeningen en sterkteberekeningen.

Aan de slag

Eureka, het plan is klaar, alles is tot in de puntjes uitgewerkt, je hebt al het materiaal klaarliggen, je staat klaar met je team om er in te vliegen. Maar wacht! Hoe ga je nu precies te werk? Probeer een volgorde te vinden in de werkzaamheden om je zowel kosten, tijd, beschadigingen en opkuiswerk te besparen.

 • Begin buiten en werk zo je weg naar binnen. Een goed geïsoleerd en waterdicht huis dat tegen een stootje kan zorgt voor een veilig dak boven je hoofd zodat je met een gerust hart de slaapkamer kan verven.
 • Werk van boven naar beneden om ervoor te zorgen dat al het vuil en stof niet op de gloednieuwe vloer valt als je de muren nog moet herbepleisteren.
 • Zorg voor een logische volgorde, na de grove en grote werken zoals het aansluiten van de leidingen en het betegelen van je badkamervloer komen de kleinere en fijne werken zoals het installeren van die nieuwe kranen en meubelen.
 • Werk van kamer tot kamer als je het volledige huis renoveert. Zo hou je een goed overzicht van de werkzaamheden.

Neem genoeg tijd je verbouwingen te plannen

Tot slot, neem je tijd om goede verbouwingsplannen op te maken. Of het nu voor een landelijk huisje tussen de duinen met prachtig zicht aan zee is of een modern appartementje in de stad waar je elke dag kan genieten van het uitzicht over de daken met een gezellig ontbijtje. Jouw verbouwingsplan is zeker de moeite waard om genoeg tijd in te stoppen zodat jij je droomhuis kan creëren.

Nog meer tips nodig om je verbouwing of renovatie succesvol te maken?

Bekijk onze andere blogs in de categorie bouwen en verbouwen. Ontdek hoe je goedkoop kan verbouwen en welke fiscale voordelen interessant voor je kunnen zijn zodat je je geld kan uitsparen.