Hoe goedkoop verbouwen?

- - Categorie Bouwen en verbouwen

1. Begin met de basis

Je woning verbouwen betekent niet dat je alles in één keer moet renoveren. Maak een verbouwingsplan op en start met de meest dringende zaken zodat je beperkt budget op lange termijn niet de hoogte in schiet. Plan niet essentiële renovaties in op een later moment zodat je een overzicht op je budget kan houden. Hieronder zijn 3 zaken waar je zeker eens naar moet kijken als je je woning wil renoveren.

Isolatie

Een goed geïsoleerde woning zorgt ervoor dat je woning veel minder warmte verliest. Zo kan je jaarlijks heel wat besparen op de energiefactuur die je kan gebruiken om andere renovatiewerken uit te voeren. Om geen onnodige kosten te maken maak je best een overzicht van volgende zaken:

 • Welke isolatiewerken (dak, muur of vloer) zijn er nodig
 • Wat is de isolatie wijze en het oppervlak van deze werken?
 • Welk materiaal en dikte wil je hiervoor gebruiken?
 • Afwerking, sommige isolatiewerken hebben een nieuwe afwerkingslaag nodig
 • Bekostig de werken met isolatiepremies
 • Vergelijk offertes van verschillende isolatiespecialisten om de voordeligste aanbieding te krijgen

Vochtproblemen

Het is belangrijk om er voor te zorgen dat vochtproblemen in je woning snel en correct worden aangepakt. Zo bespaar je jezelf heel wat last en kosten. Vocht in huis kan verschillende oorzaken hebben, denk bijvoorbeeld aan:

 • Opstijgend vocht: Dit komt voor in oudere huizen waar geen waterkering voorzien is, waardoor het grondvocht geabsorbeerd wordt door de muren en deze aantast.
 • Doorslaand vocht: Het fenomeen komt voor als neerslag in de muur kan trekken. Het is dus een probleem dat meestal van bovenaf komt en laat zien dat je muren poreus of beschadigd zijn. Je kan dit herkennen doordat de vlekken vaak wat hoger zitten en zichtbaar zijn aan de buitenmuur.
 • Condensatievocht: Dit herken je aan de oppervlakkige vochtplekken of schimmels in kamers waar veel waterdamp is. Vaak kan je dit gemakkelijk vermijden door je woning even te verluchten of een ventilatiesysteem te plaatsen.
 • Lekken: Als bovenstaande oorzaken de vochtige plekken niet kunnen verklaren heb je misschien een lek in een leiding van je woning. Dit is niet altijd gemakkelijk te herkennen en kan pas zichtbaar zijn na enkele maanden. Doe daarom zeker een beroep op een specialist om dit snel en efficiënt op te lossen.

Deze problemen vereisen steeds een andere diagnose en aanpak zodat het probleem eens en voor altijd opgelost wordt. 

Gevelrenovatie

De gevel kan je zien als de jas van je woning. Het is de eerste indruk van je huis en beschermt je tegen vocht en koude. Je hebt verschillende opties om je gevel te renoveren. De goedkoopste optie is een gevelreiniging als je bestaande gevel geen structurele problemen heeft, maar er gewoon wat vuil uitziet. Als je gevel zijn beste tijd gehad heeft kan je kiezen tussen een likje verf of een nieuwe gevelbekleding. Deze opties zijn wel duurder, maar zorgen ervoor dat je woning terug goed beschermd wordt tegen de weerselementen zodat daarmee kosten kan besparen. 

2. Materiaalkeuze voor je verbouwing

Vergelijk tijdens het bedenken van je bouwontwerp de prijzen van materialen. Vaak bestaan er goedkopere alternatieven die even kwaliteitsvol zijn als de duurdere materialen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Onderhoudsvriendelijk laminaat voor je vloer in plaats van duur houten parket
 • PVC frames voor je ramen in plaats van aluminium
 • PVC dakgoten in plaats van zink of staal
 • Sneldekpannen van beton voor het dak in plaats kleipannen
 • Een likje verf voor garages of bergingen

Een goede prijsvergelijking bespaart je uiteindelijk een fortuin die je kan spenderen aan andere kleine renovatiewerken. Bekijk ook of je van een groepsaankoop kan genieten.

3. Renoveer kleine dingen

Hou je verbouwingen simpel. Een eenvoudige inrichting geeft je de creatieve vrijheid die de sfeer in je woning een boost geven. Daarbij red je je spaarvarken van een gewisse dood. Je kan renovaties doen met een beperkt budget doen zoals:

 • Richt je woning in met voordelige interieur opties. Koop bijvoorbeeld eerste een goedkope slaapkamerset en plaats later je droomslaapkamer. Kijk in de meubelwinkel naar de toonzaalmodellen of ga naar tweedehandszaken zoals de kringloopwinkel om die eetkamerstoelen te halen.
 • Ga voor energiebesparende LED verlichting in de kamer of onder je meubelen die ervoor zorgt dat de ruimte baadt in zacht licht en extra karakter krijgt. Een kleine tip, gebruik de kerstlichtjes om voordelig een sterrenhemel te creëren boven je bed.
 • Zijn de muren in je huis soms saai? Decoreer je muren met enkele leuke foto’s van je reizen, spiegels die het licht reflecteren, inspirerende teksten of ingelijste posters van je favoriete film.
 • Reinig de ruimtes eens goed om de oude pracht te herstellen. Laat je houten vloer eens oliën om de natuurlijke kleur te herstellen of poets de badkamertegels op met enkele kwaliteitsproducten zodat je die hemelse glans terug kan zien.
 • Gebruik accessoires als decoratie. Een deurstopper fleurt de ruimte op terwijl het je muur ook beschermt als je de deur eens te snel open doet. Misschien een plantje in de woonkamer om wat groen in huis te halen.

4. Verbouwen op lange termijn

Verbouwen hoeft niet in één keer te gebeuren en is zeker geen snelle investering. Maak daarom een verbouwingsplan op over meerdere jaren. Misschien vallen enkele investeringen momenteel duurder uit en kan je deze niet bekostigen met je beperkt budget, maar kan je die spreiden over een langere termijn. Of zijn deze juist de moeite om nu uit te laten voeren omdat deze kostenbesparend zijn op lange termijn? Bekijk je plan kritisch zodat je de beste en goedkoopste oplossingen vindt die voldoen aan je wensen en verwachtingen om je woning een tweede leven in te blazen. 

5. Doe het zelf

Een van de beste manieren om goedkoop je huis te verbouwen is om zelf de handige Harry te zijn. Je kan zelf alles beslissen van de dakpannen van je huis tot de vloerbekleding van je woonkamer. Ideaal voor een klein budget, geen zorgen met aannemers en extra kosten achteraf. Denk hierbij aan volgende zaken zodat je efficiënt kan verbouwen:

 • Hou je budget in de gaten. Een verbouwing is en blijft een grote kost en is iets waar je soms weinig invloed op hebt. Zorg er dus voor dat je zoveel mogelijk zaken op papier hebt staan zodat je een overzicht kan houden op de nodige benodigdheden en kosten.
 • Help je aannemer. De werkuren van de aannemer kunnen hoog oplopen, maar hier kun je gerust ook op besparen. Doe enkele voorbereidende taken die je snel onder de knie krijgt zoals de stellingen plaatsen, de gevelstenen aan brengen, de muren isoleren of het dak afbreken.
 • Zorg voor een realistische planning. Denk goed na over de verbouwingen die je zelf aankan en of je hier tijd voor hebt.
 • Voor de afwerking moet je vooral kijken naar de bouwmaterialen en de hoeveelheid die je nodig hebt. Ga je de volledige woonkamer vloer in houten parket of voor laminaat. Natuursteen of tegels. Het verschil in prijs kan vaak een groot verschil uitmaken als je een beperkt budget beschikbaar hebt.
 • Vergelijk leveranciers. Koop niet al je benodigdheden bij de eerste winkel die je tegenkomt. Er zijn diverse bouwmarkten zoals Hubo, Gamma en Brico waar je terecht kan voor al je bouwmateriaal, gereedschap, verf, enzovoort. Kijk zeker ook eens online wat ze allemaal te bieden hebben en of er bijvoorbeeld verzendingskosten aan verbonden zijn.

Nog enkele tips voor een voordelig verbouwingsplan

 • Er zijn verschillende bouwsubsidies die kunnen helpen om goedkoper te bouwen. Informeer hier zeker naar.
 • Denk aan de verkoopwaarde van je woning. De stijl van je huis en de waarde van de grond spelen hier een rol in.
 • Doe klussen die je zelf kan uitvoeren.
 • Werk van boven naar beneden in je huis of in de kamer. Dit voor het stof en afval. Zo vermijd je dubbel werk en beschadigingen.
 • Vraag aan vrienden of familie of ze kunnen helpen.
 • Denk na over verbouwen op lange termijn. Bepaalde zaken zijn misschien duur, maar kunnen een financieel voordeel bieden om kosten te drukken.